Anifajn / Blog  / Zimski motivi by Anita Pertoci

Zimski motivi by Anita Pertoci

Oblikovanje tekstilij je raziskovalno delo

Že nekaj časa imam svojo stran na  portalu Spoonflower.com: https://www.spoonflower.com/profiles/annipe?sub_action=designs Moram priznati, da nisem najbolj aktivna, saj mi časovno ne znese. Si pa zelo želim, da bi bila.

Tu pa tam, ko me zgrabi nostalgija, pa si le vzamem čas za te stvari. To me namreč spomni na študentska leta, ko sem še študirala modno oblikovanje na Naravoslovno tehniški fakulteti v Ljubljani. Moja profesorica za oblikovanje teksilij je bila Marija Jenko. Takrat, pred dvajsetimi leti, računalniško oblikovanje ni bilo vsem na dosegu rok. To je bil čas, ko so na trg prišli prvi mobilni telefoni na tipkovnico, veliki in težki kot klade in redko kdo ga je imel.

Tako smo se učili oblikovanja teklsilij kar na papirju z različnimi mediji, ki so nam omogočali 2D in 3D vzorce. Cel mesec je minil, preden je prof. Jenko bila zadovoljna s tvojim izdelkov. Vmes je šlo desetine ur dela in kupi papirja v koš. Danes, ko ima vsak otrok že svoj računalnik in so programi za risanje in oblikovanje že vsem cenovno dostopni, je raziskovanje in eksperimentiranje z barvami in oblikami zabavneje, predvsem pa hitreje. In nič ti ni treba vreči v koš, ker v študentski sobi nimaš dovolj prostora, da bi to shranil. Lahko si shraniš in uporabiš kot insiracijo za naslednje delo.

A ironično je, da je tisti čas in tisti način dela meni osebno bil ljubši. Bil je bolj pristen. Lahko si svoje materialno delo takoj prijel v roke. To delo je imejo v sebi tvojo energijo, tvoje občutke, tvoje veselje in strah. In imelo je pravo barvo in pravo obliko.

Danes v tej tekmi s časom, ko vse gre 10 krat hitreje in je svet 10 krat bolj dostopen, moraš tudi ti biti 10 krat bolj hitrejši. Nimaš časa mesec dni razvijati tisti en pravi perfekten motv. Ne, v tem času si izdal že 10 bolj ali manj uspešnih motivov. Koga briga kako se ti počutiš, ko ustvarjaš. V glavnem, da si aktiven inviden.

Ali mora biti tako? Kdo to pravi? Tudi Picasso ni jebal sistema, pa je umetnik vseh časov.

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.