Anifajn / Blog  / Navdušena nad Fibonaccijevem zaporedju

Navdušena nad Fibonaccijevem zaporedju

Fibonaccijevo zaporedje je v vsem

A ga lahko najdem tudi v svojih ilustracijah?

 

Ne vem  ali sem spala na faksu, ko so o tem predavali ali so to pomembno dejstvo izpustili. Kajti jaz sem ga šele pred kratkim odkrila in navdušena sem. Fibonaccijevo zaporedje. Torej, želela bi z vami deliti to kar me je popolnoma prevzelo.

Fibonacci je bil matematik v sredjem veku, ki je v Evropo vpeljal indo-arabski številski zapis, ta pa je bistveno olajšal računske operacije. Pred tem je namreč matematika in vse kar je bilo z njo povezano (tudi davki) bila zapisana z rimskimi številkami in vsi vemo kako zapletene so te v primerjavi s števili, ki jih uporabljamo danes. Med problemi s katerimi se je Fibonacci ukvarjal, je bila tudi zanimiva vrsta števil, ki jo danes imenujemo »Fibonaccijevo zaporedje«.

Nekoč ga je zanimalo, kako hitro bi se lahko v idealnih okoliščinah razmnoževali zajci. Recimo, da imamo en par zajcev (samca in samico), ki bi se jima, vsak mesec rodil nov par zajcev (eden ženskega in eden moškega spola). Čas, potreben za dosego reproduktivne sposobnosti je pri zajcih dolg en mesec. Predpostavimo, da naši zajci nikoli ne umrejo, samica pa, kot že rečeno, od drugega meseca naprej rodi vsak mesec nov par.

  1. Po prvem mesecu se prvi par že pari, vendar je v kletki še vedno le en par.
  2. Na koncu drugega meseca samica povrže nov par zajcev, tako da sta sedaj v kletki 2 para.
  3. Ob koncu tretjega meseca prvotna samica da svoj drugi par, druga samica pa še ni spolno zrela. V kletki so 3 pari zajcev.
  4. Po štirih mesecih dve samice, prva in druga povržeta nova para, tako, da je sedaj zajcev 5.

In tako za vsak mesec nadalje 8,13, 21, 34, 55, 89, 144. Zadnji mesec imamo 144 zajcev.

 

Ugotovil je, da je to zaporedje skrito v vsem kar je iz materije in to znova in znova odkriva tudi sodobna znanost. V naravi, v čudovitih oblikah školjk, polževi hišici, storžu, ananasovih listih,…  Eno najzanimivejših odkritij v zadnjem času pa je o preseku zapisa DNK, v katerem se skriva roža življenja v božanskem zaporedju. Fibonaccijevo zaporednje najdemo tudi v elektromagnetnih poljih, frekvenci zvoka in tonih barv.

Zlati rez, kot pravijo Fibonaccijevem zaporedju, naše oko zazna kot nekaj lepega zato ga uporabljajo pri slikarstvu, fotografiranju, glasbi,… Ker se zaporedje redno pojavlja tudi na borzi, zato se ga poslužujejo tudi borzniki pri stavah, najboljši izkoristek prostora dobimo, če pakiramo izdelke po zlatem rezu in še veliko več praktičnih primerov bi lahko naštela.

Zanimalo me je, ali sem kdaj intuitivno uporabila fibanoccijevo zaporedje v svojih ilustracijah, takrat ko še zanj nisem niti slišala.

Spodaj je ilustracija iz knjige Zdravilne zgodbice 2, avtoric Mie Bone in Julie Ujawe, ki sem jio ilustrirala leta 2015. Kaj pravite?

Lep teden vam želim oblit v jesenske barve in če boste šli kaj v naravo bodite pozorni, saj se lahko zgodi, da najdete Fibanoccijevo zaporedje.

Full bi bila vesela vaših misli o tem in seveda vaših fotografij, v kolikor boste zaporedje v naravi res našli. Adijo do naslednjič.

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.