Anifajn / Blog  / Kreativne delavnice za otroke v gradu Beltinci

Kreativne delavnice za otroke v gradu Beltinci

Ko najdeš nove prijatelje za skupno ustvarjanje

To poletje je zame bilo polno presenečenj. A ker sem človek, ki sledi intuicije, sem se rade volje prepustila naključjem, ki verjetno to niso. Tako me je nekega dne poklicala direktorica Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Beltinci, Gabrijela Küzma in me vprašala, a bi želela imeti v gradu kakšen tabor za otroke. Takoj sem pomislila, da bi otrokom predstavila čuječnost na več načinov. Občina Beltinci, kot glavni organizator, je bila takoj za.

Tako sem 5 dni preživela s 25 krasnimi otroci, stari od 7 do 14 let. Naš glavni atelje je bila stara učilnica v gradu, ki čaka na svojo prenovo. Boljšega prostora si ne bi mogla želeti. Dan se je začel z enostavnimi vajami joge za otroke in meditacijo. Skozi vodeno meditacijo so otroci že takoj zjutraj začeli svoj kreativni proces in si zamislili, kaj bodo kasneje risali in slikali.

Prav poseben dan je bil, ko je prišla na obisk ustvarjalka z zvokom gongov Antonia Pavlin. Otroci so bili nad zvočno kopeljo, ko jim je zvok dvignil vibracijo, navdušeni in sami so z veseljem preizkusili vse dragocene inštrumente.

Otroci so reciklirali in izdelovali mandale iz odpadnega tekstilnega blaga, katero nam je doniralo podjetje Saubermacher komunala. Ugotovila sem, da sva z Gabrijelo preveč natrpale urnik, tako, da nama je veliko idej ostalo še za nadaljnje tabore, ki se bodo odvijali prihodnja leta.

Otroci so spoznali različne tehnike risanja, se poigravali v skupinskem risanju ali se prepustili instinktu z risanjem na slepo. Zelo smo hvaležni lokalnim slikopleskarjem, ki so nam donirali svoje odvečne pisane stenske barve. Tudi vrtec Beltinci nam je pristopil na pomoč in nam dal v izposojo potrošni material za različno ustvarjanje (škarje, čopiče, barvice…)

Grad Beltinci je bil za kreativen tabor idealen prostor. Nudil je urejen prostor za meditacijo, neobčutljive stene za slikarije, restavracijo, kamor so otroci šli tešit svojo lakoto, debelo senco starih dreves, ko je bilo vroče in v bližini še »Labda beach center«, kjer so otroci po napornem dnevu lahko zarili prste v pesek in se prepustili domišljiji.

Zaradi odličnega odziva otrok in staršev na kreativni tabor, so si otroci zaželeli, da bi se naslednje leto spet srečali. Kako lepo so se imeli bodo nesli s seboj. A njihove umetnine bod kmalu razstavljene v gradu na prostem in ob pogledu na njih lahko tudi vi začutite del njihovega veselja, radosti in razigranosti.

Anita