Anifajn / Blog  / Kot, da bi risala svojo Zarjo

Kot, da bi risala svojo Zarjo

Najraje od vsega ilustriram slikanice.

To pa zato, ker sem skoraj od začetka do konca vpletena v proces. Ko dobim besedilo, se mi film kar zvrti pred očmi. Preden začnem ilustrirati vizualiziram vsako stran posebej.  Naredim osnutek knjige kar na prepognjene A5 papirčke in počečkam strani z osnovnimi idejami. Če knjigo tudi sama oblikujem, si takoj porazdelim besedilo po straneh, da vidim kje rabijo ilustracije biti bolj “prazne”.  Najprej naredim črno bel osnutek ilustracij v Adobe Ilustratorju in ga pošljem avtorju v potrditev, šele takrat pridejo na vrsto barve.  Ilustracije končujem v Photoshopu.

Zanimivo je, da sem po navadi, ko končam ilustracijo presenečena sama nad sabo, kako drugačna je postala od zamišljene v moji glavi. Ko ilustracija oživi v svojih odtenkih barv, sem tako ponosna nase, kot kakšna mama na svojega preveč navezanega otroka.

Kot, da rišem svojo Zarjo

Pri risanju zadnje knjige sem še posebej uživala, saj sem v bistvu dobila nalogo, da narišem deklico Zarjo, ki je zelo podobna moji zdaj že najstniški hčerki Zarji, ko ji je bilo 6 let. Vse te izraze čustev sem dejansko doživela točno tako pred 12 leti in včasih jih še danes. Da ne bo pomote, glavna junakinja knjige ni moja Zarja, ampak nečakinja avtorice doma iz Primorke.

Knjiga je nekaj posebnega.

Pa ne zato, ker sem se z vsako ilustracijo vračala v čas otroštva moje hčere, ampak zato, ker jo je avtorica Majda Baligač, družinska terapevtka, napisala s posebnim namenom. Knjiga služi kot priročnik za vse, ki imamo kakorkoli opravka z otroci. Namenjena je pogovoru o čustvih, katere nekateri otroci zelo težko opišejo, pojasnijo ali razumejo. Vsi smo že občutili vsa prvinska čustva, kot so veselje, žalost, jeza, strah, sram in gnus. Ko se o njih z otroci pogovarjamo, jim damo vedeti, da so vsa čustva nekaj povsem normalnega. Razumeli in sprejeli bodo tudi tista čustva, ki v našem telesu ne sprožajo ravno prijetnih občutij. Vsako čustvo je naš učitelj.

Knjiga kot pripomoček pri vzgoji in terapijah.

Vsem, ki delate z otroci, jih vzgajate, učite, pomagate, svetujete ali izvajate terapije, to knjigo toplo priporočam. Življenje je nepredvidljivo, zato je prav, da otroke pripravimo nanj tako, da se o vseh čustvih z njim pogovarjamo. Pred vami je knjiga, ki vam bo olajšala ta pogovor in vam dala smernice za pogovor v pravo smer. Upam si trditi, da je za vse, ki imamo opravka z otroci to “must have” knjiga.

Več o knjigi in njeni avtorici lahko najdete tukaj.

Nekoč je nekdo zapisal:

“Življenje je ogledalo, ki mislecu odseva tisto, kar je sam umislil vanj.”

Enostavno se je z otroci veseliti, dosti težje je iti z njimi skozi nelagodna čustva. Ampak ravno takrat nas najbolj potrebujejo.

Srečno

 

Anita