Anifajn / Blog  / Kako praktične so barvne palete

Kako praktične so barvne palete

Barvne palete fotografij so zakon

Narava nam postreže s toliko lepimi barvami in jaz to rada izkoristim

Obljubila sem si, da bom vsak teden objavila nov prispevek in moram priznati, da še nekako furam.

Kot mati treh otrok, enega kužka in dveh malih muck, ki jih boste v kratkem sigurno spoznali, niti nisem toliko zaposlena, če nebi imela še veliiikooo dodatnih ustvarjalnih potreb. Pa jih imam, zato bodo prispevki v mojem blogu verjetno zelo raznoliki in pisani. Upam, da vam bodo vseeeno všeč.

Tokrat bi vam rada pokazala kako pomembna je zame fotografija. Z njo si pomagam pri kompoziciji in tudi pri izbiri barv za nove ilustracije. Pustimo kompozicijo za drugič in se osredotočimo na barve. Ko mi uspe, zaenkrat še z mobitelom, narediti kakšno luštno fotografijo in sem navdušena nad barvami, poiščem na njej najbolj zastopne barve in si jih shranim kot paleto. To paleto lako potem kadar rišem novo ilustracijokdajkoli uporabim. Nedavno sem slikala polža in fotografija mi je bila enostavno fenomenalna. Poglejte to paleto barv. Krasna je.

Ob tej priliki bi vam rada pokazala, kako je nastajala ilustracija iz knjige Čudežne pravljice slovenskih pokrajin in kakakšno paleto barv sem uporabila. Gre za pravljico, ki je zelo podobna Janku in Metki, kar je iz ilustracije zelo dobro razvidno. V tej zgodbi, kjer se hotela uprizoriti dogodek , ki se je zgodil ponoči, sem izbirala tako paleto, ki ima velik delž temne barve. Spododila sem si ji jo iz spletne strani Seeds.

Ko začnem risati ilustracijo, najprej moj čačkasti osnutek lepo izrišem, da so linije čiste in moram priznati, da mi ta del vzame kar 80% vsega dela z ilustracijo.

Ko sem zadovoljna z osnutkom še zdaleč ne pomeni, da ga kasneje nikoli ne popravljam. A enkrat je treba začeti tudi z barvanjem ilustracije, drugače jo lahko popravljam in dodajam v nedogled. V tej fazi si pomagam z barvno paleto iz fotografije in določim kako se bodo barve ponavljale. Redko uporabim več kot 10 osnovnih barv na eni ilustraciji.

Pobarvani ilustraciji dodajam globino z osvetljevanjem in senčenjem. Potem nekaj predmetov, ki jih hoče izpostaviti, osvetlim še z zelo svetlo barvo. In Voula.

Tako nastajajo moje ilustracije, ki krasijo otroške knjige, lepšajo stene v vaših domovih, so krasno darilo za poroko, obletnico ali rojstni dan.

Se vidimo čez en teden. Lep vikend vsem skupaj.