Anifajn / Blog  / Čuječe ustvarjanje v projektu Erasmus

Čuječe ustvarjanje v projektu Erasmus

Mladi iz Poljske, Češke, Slovaške, Italije in Bolgarije navdušeni nad čuječnostjo

Čuječnost ni tako zapletena. “To je preprosto dejanje opazovanja,” ki vas popelje iz avtopilota v zavedanje. Zakaj je to pomembno? Ker potem imate IZBIRO in s svojimi odločitvami lahko namenoma izboljšate svoje zadovoljstvo z življenjem. (Ellen Langer)

Covid časi so v naša življenja pripeljali marsikatero spremembo. Večina jih ni bila ravno prijetnih. Res pa je, da se je za marsikoga čas takrat če ne ustavil, pa vsaj upočasnil. Tudi zame. Hvaležna za ta čas sem zato, ker me je privedel do zanimanja za čuječnost. In zdaj sem velika navdušenka čuječnosti, saj vidim kako je spremenila moje življenje na bolje.

Ker je čuječa umetnost praksa, ki nam pomaga, da se med ustvarjanjem sprostimo in preidemo v stanje čuječnosti, kjer je pomemben sam proces uporabe materialov in izražanja sebe, sem to zvrst umetnosti predstavila mladim študentom iz izmenjave programa Erasmus.

Glede na kratek čas delavnice smo začeli s kratko sprostitveno vodeno meditacijo. Sledila je vizualizacija sreče, kakšne barve je, kakšnih oblik in kakšni simboli se pojavljajo, ko pomislijo na srečo, veselje, radost ali lepe trenutke. Nastale so krasne slike, ki so jih krasili njihove misli, ob katerih jim je lepo.

Po končanem slikanju smo naredili kratko refleksijo, se pogovarjali o tem kaj sreča za posameznika je, oziroma kako se nanjo naravnati. Odzivi študentov so bili neverjetni. Zaželeli so si več podobnih delavnic in se povezali na poseben način.

Neskončno sem hvaležna, da sem lahko priča, kako umetnost spreminja miselnost in razpoloženja, samo s tem, da si vzamemo čas. Hvala, dragi moji za vso potrpežljivost zaradi moje zarjavele angleščine.

Carpe Dien and save trip home.

Anita