Anifajn / Blog  / Bi lahko Murska Sobota enkrat bila Lizbona v malem?

Bi lahko Murska Sobota enkrat bila Lizbona v malem?

Grafiti popestrijo mestno življenje

Lizbona

Moja duša hrepeni po potovanju, odkrivanju skritih kotičkov, srečevanju pristnih domačinov, novi dogodivščini in izkušnji nečesa novega. Pa naj je to obisk boljšega trga v starem mestu, jahanja po kilomete dolgi peščeni plaži, plavanja z delfini, doživetja zgodovine skozi stare utrdbe ali občudovanja umetnosti.

Vsako leto je zame nov izziv planirati potovanje v neznano deželo in tokrat je to bila Portugalska. Dilemo o tem ali greva sama ali s tremi otroci je moj mož hitro rešil. Kot učitelj je smatral, da je to potovanje za otroke zelo poučno, polno zgodovinskih dejstev, ki jih lahko doživijo v živo in konec koncev smo te dni skupaj noč in dan. Celo ta najmanjši je imel posebno izkušnjo. Prvič je poletel z letalom.

Če opišem na kratko našo pot. Z avtom, ki smo ga najeli na letališču smo prepotovali večji del Potrugalske, naredili smo 2000 km. Videli smo pisano Lizbono, katere grafiti so me popolnoma očarali. Nadaljevali smo proti severu in si ogledali zgodovinsko Sintro,  najstarejšo fakulteto na Portugalskem Coimbro, Portugalske Benetke Aveiro, znano romarsko mesto Fatimo, mesto Porto, dolino reke Douro in staro ribiško vasico Comporto. Za konec  smo si pustili jug Portugalske in se nastavljali soncu na peščenih plažah področja Algarve.

Vsako potovanje v meni vzbudi ideje, ki bi lahko bile primerne, da jih prenesem v domači prostor. Pri tem ne mislim na svoj dom, ampak na Prekmurje, Mursko Soboto. Tudi tokrat sem razmišljala ali je naša mala Sobota dovolj urbana za mestno umetnost, kot so grafiti. Nekaj se jih že najde, recimo pri knjižnici, ki zelo lepo popestri drugače zelo puste stene. Ampak, ali bi Murska Sobota prenesla še kakšnega več, na stenah, ki sivo zrejo v vsakdan?

Znanstveniki trdjo, da se ljudje počutijo bolje, bolj žive in bolj zdrave, če so obkoljeni z  pisanimi barvami, mi ni jasno, zakaj se potem odevamo v bele ali sive barve stavb, pisarn,vdomov…

Mogoče pa je župan Murske Sobote dovolj odprt za takšno idejo in bi Sobočanci imeli veselejše okolje za življenje in druženje? Kaj pravite, če bi združimi mlade umetnike in pripravili celo vrsto krasnih grafitov, ki bi popotnika navduševali tako, kot so grafiti v Lizboni mene.

Tudi, če se ne strinjaš z mano, bom zelo vesela tvojega mnenja. Lep dan še naprej.

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.