Anifajn / Blog  / Barvna terapija s pomočjo lego kock

Barvna terapija s pomočjo lego kock

Lego kocke: sreča ali prekletstvo?

Barvna terapija je prava rešitev

 

Začela bom z nedavnim dogodkom, ki je bil rešitev za družinsko krizo zaradi Lego kock. Na kavi pri moji zlati sosedi Silviki pridemo do tematike kako neureje znajo biti naše hiše, saj naši otroci vsak dan znova navlečejo igrače po vseh kotičkih. Pogovor s Silviko je vedno zanimiv, tudi, ko obravnavamo vsakdanje teme, kot so, kako pospravljati in sesati stanovanje vsak dan utruja. Silvika se spomni družine, ki je poleg majhnega otroka, zelo redoljubna, kar jaz občudujem z vsem svojim srcem. Tako redoljubna, da ima celo Lego kocke zložene v škatle po barvi. Najprej se spomnim naših treh velikanskih škatel pomešanih Legokock in si mislim, nemogoče! Le kdo ima čas za kaj takega, to je “never ending story”.  Poleg tega je v teh škatlah sigurno še kaj drugega, saj nikoli nimam časa in ko pospravljam igrače, dam večkrat kak avto tja kjer je mesto in ne tja kamor spada. Ker to priznam, mi mož tudi oprosti. 🙂 Sama se s ta malim redko igram s kockami zato do njih nimam posebnega odnosa.

Opazim, da imam daleč premalo škatel, zato dajem dve barvi v eno škatlo. Za začetek bo tudi to ok.

Ob dnevih, ki jim pravimo “moško druženje”, se Lego kocke redno uporabljajo, a le v omejenih količinah, saj sta dve škatli kock shranjene na podstrešju zaradi pomanjkanja prostora v otroški sobi. Dragoceni dnevi sina in očeta, ko skupaj gradita (beri ati gradi, otrok gleda) vsemogoče kreativne ladje, avte in naprave, pa se večinoma konča slabe volje očeta. Po nekaj minutah igre ne slišim drugega iz sobe kot, da se tu nič ne najde, da je tu nemogoče kaj sezudat, da se ne da igrat, ker je vse pomešano. Mali istočasno kriči, ker ne najde vesla, čez čas, ker ne najde levega kolesa in tako naprej. Skratka slaba volja na vrhuncu. Potem sem seveda prvi krivec jaz, saj ne znam pospravljati. A res? Nisem vedela, da je pospravljanje znanost. Jaz vsaj pospravim!

Življenska pot Lego kock pri nas poteka takole. Vse kocke, ki so kdaj prišle v našo hišo (in teh je veliko, saj imamo tri otroke, ki so celo življenje dobivali Lego kocke za rojstni dan), so najprej sestavijo, igra se je z njimi ravno en teden dokler ne odpadel en del. Zatem se izdelek da na polico, kjer počaka še kakšen mesec. Pri brisanju polic še par krat pade na tla in na koncu pristane v koščkih v “škatli za lego” skupaj z vsemi ostalimi starimi že več kot 10 let. V upanju, da ga bomo nekoč znova sestavili,vse veselo shranimo pod posteljo ali na podstrešju. Nikoli jih ne sestavimo.

Sama sreča, da imam Silviko! Naslednjo noč ne spim, ker rešujem uganko, kako bi pomagala nemočnim moškim, da mi drugi dan spet ne bi nažirali živce s pritoževanjem nad pomešanimi lego kockami in brezupnim jokom, ko se nekaj ne najde. Pa se spomnim “urejene družine”, ki ima kocke zložene po barvi. Premlevam kokiko časa me bo to stalo, da vse razvrstim po barvi in če sploh imam toliko škatel, ali bo spet potreben obisk Ikee. Odločim se, da je vredno reskirati čas, za mir v hiši in se lotim BARVNE TERAPIJE.

Pa da boste vedeli, to ni kar tako, Barvna terapije je prava znanost. Tudi mi ilustratorji smo ji podvrženi vsakič, ko rišemo. Ne samo, da so v mojih otroških ilustracijah barve vesele zaradi všečnosti otrok, ob koncu risanja se tudi sma počutim prerojena, frišna, oprimistična, skratka zadovoljna.  Vsaka barva vibrira z določeno frekvenco, ki vpliva na naše fizično in psihično počutje.

  • Rdeča predstavlja energijo, ljubezen, ogenj, življenjsko moč, aktivnost, dominanco in čutnost. Pospešuje prekrvavitev in presnovo.
  • Oranžna prinaša veselje, lahkotnost, užitek in zaspancem pomaga lažje vstati. Ob tej barvi se počutimo varne.
  • Rumena spodbuja, je breztežna, jasna, stimulira in je svetla. V dušo prinaša sonce, podpira vse duhovne procese in krepi živčevje.
  • Zelena pomaga pri ustvarjanju ravnovesja duše in telesa. Pomirja živce, krepi čute, koncentracijo in tudi obrambne mehanizme telesa.
  • Modra harmonizira in pomirja, spodbuja komunikacijo in objektivnost. Pomaga pri težavah s spanjem in nemiru ter blaži celo glavobol.

V kolikor se ne nameravate spopasti z Lego kockami in tu prejemati določene frekvence za izboljšanje počutja, vam mirne volje posodim svoje ilustracije, kjer lahko sami pozdravite svoje telo. Samo nekaj minut gledanja v barve in bo. https://www.anifajn-design.si/portfolio/

Pa lep pozdrav do prihodnjič.