Anifajn / Blog  / 100 in1 pisana keramična ploščica

100 in1 pisana keramična ploščica

Potovanja ti pokažejo druge dimenzije razmišljanja

Pisane fasade Portugalske

 

Na potovanju po Portugalski sem bila osupla nad odprtostjo te dežele do vzorcev, barv, oblik, grafitov.  Verjetno moraš v zgodovini res veliko doživeti in se pošteno zmešat z vsemi narodi sveta, da sprejemaš toliko raznolikost. Res je, da so Portugalci osvajali svet, delali kolonije po vseh kontinentih in mešali kulture. To je sigurno vplivalo nanjihovo miselnost. Obstajajo mesteca na Portugalskem, kjer skoraj ne srečaš belega človeka, ker je v zgodovini bilo to središče za trženje s sužnji, katerih potomci so tu ostali še danes. Skratka Portugalska je res pisana dežela in vredna, da jo doživite.

Verjemite mi, nalašč sem iskala hiši, ki bi imele enak vzorec po celi Portugalski. Pa se ni! Vsaka hiša, kjerkoli smo bili, kamorkoli si se obrnil, je imela popolnoma nov vzorec na fasadi. A si sploh lahko predstavljate, da bi kdo v našem mestu upal fasado oblepiti s keramičnimi ploščicami pisanih vzorcev? Verjetno bi to bil spet eden, ki bi želel biti opazen  s stran sosedov, soseske, lokalnih časopisov in na koncu bi se celo našel kakšen zakov v ustavi, ki to prepoveduje, in bi cirkusa hitro bilo konec.

Modri motivi v obmorskih portugalskih mestih so me popolnoma očarali in želim jih z vami deliti. Pripravila sem celo barvno paleto, ki jo bom nekoč uporabila pri risanju kakšne ilustracije. Mogoče pa bo ta ilustracija ravno tista, ki ste jo naročil vi.

Lep pozdrav do naslednjič.

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.